tisdag 27 januari 2015

Hola!!

Ja det är ungefär så långt jag kom i min gratis "Lär dig Spanska-app" innan man var tvungen att betala. Men "Hola" och "Chao" kommer man väl ganska långt på, eller??

Hur som helst, igår bokade vi T V Å härliga semesterveckor i Spanien!! Flygbiljetter med Ryanair och ett hus via booking.com. Ja ni läste rätt, ett HUS!! Med egen pool!! Jag kan se oss och familjen B sitta på balkongen och dricka sangria i den varma sommarkvällen medan barnen gör shower i poolen. Det blir fint det!!














fredag 23 januari 2015

En 11-åring i huset!

...ja igår fyllde vår lilla snutta 11 år!! Det är galet hur fort tiden går!! Vi uppvaktade så klart på sängen med paket och den sedvanliga frukostbrickan innan det var dags för skola och jobb.

På eftermiddagen kom det hem en lycklig tjej, lite som en rockstjärna. Och ni som känner Storasyster vet att hon trivs i den rollen. Runt halsen hade hon ett gäng serpentinen hängandes och i handen en knippe ballonger. Oj vad hon hade blivit firad!! Det hade börjat på skolbussen, barnen som bor på vår gata kliver på först. Tydligen brukar hon och tre andra, som är ett år äldre, sitta tillsammans på ett fyrmannasäte varje dag. När de äldre tjejerna och killarna kom på hade de sjungit och kastat serpentinerna på henne. Några hade bakat chokladbollar till henne, av en kille i klassen fick hon godis från USA, en annan kompis hade köpt choklad. Det hade tagits gruppselfies i snön tillsammans med födesledagsbarnet...

Ja ni fattar va?! En dag i rampljuset helt enkelt och där trivs vår Storasyster allra bäst!! Vilka härliga kompisar hon har runt omkring sig, jag blir alldeles varm i hjärtat. Vi pratade mycket om det igår, att göra andra glada. Det behövs faktiskt inte så mycket, bara att lyfta fram en människa lite!!...












tisdag 20 januari 2015

DIY ett lyxigare kök!

....ja jag erkänner, det är ett väldigt litet steg till ett lyxigare kök men nu är dom supersnygga besticklådorna klara. Hur går man då till väga undrar ju givetvis den snickarintresserade!

Jag säger som Arga snickaren, det gäller att ha en plan! Man tittar lite i sina lådor, mäter lite för sakens skull. Tar sedan en tur till närmsta bygghandel och svänger in där i sin lilla Fiat 500. Har man en minibil och dessutom en rosa jacka på sig känner man sig verkligen som hemma. För att verkligen se lite proffsig ut kan man slänga med en tumstock i bilen.

Sedan gäller det att hitta rätt virke, där får man gå mer på utbud och pris än vad man kanske egentligen skulle ha valt själv, för min del blev det en golvlist i furu. Har man en större bil kan man gå efter uträkningen man gjorde hemma efter att ha mätt sina lådor. Orkade man inte räkna och har en liten bil då väljer man helt enkelt de lister som går in i bilen, det finns oftast inte så många av dessa längder så man får passa på att ta allihopa till en slutlängd av ca tio meter.

Steg 1:

Väl hemma är det bara att kapa och limma. Står man i ett lite kallare garage limmar man först en gång, sedan låter man hela skiten ramla isär, går på med lim en gång till, låter det torka lite längre än vad som står på flaska till trälimmet, petar försiktigt på det så allt ramlar ihop igen, limmar listhelvetet igen och letar upp små nubb som man slår i så gott det går.
Observera att det är smart att ha med lite bestick och dyl. som ska ligga i lådorna så man kan mäta var avgränsarna mellan facken ska vara.

Steg 2:

Ta in allt och sätt i press, låt stå i rumstemperatur och torka.

Steg 3:

Lägg i besticken*, klart!

* om du mätt var avskiljarna ska vara men ändå av någon konstig anledning bestämmer dig för att sätta dom någon annanstans så besticken inte går i, välj någon av följande två alternativ:

1) låt maken slita loss avskiljaren och limma den på rätt ställe.

2) kapa sakerna som ska vara i facket så de får plats, fungerar mindre bra på bestick men helt okej på medicinkoppar.

Svårare än så är det inte att fixa egna besticklådor! Fyra lådor i lyxutseende för endast 150kr!!.....































...och gör man det själv kan man göra ett specialfack för spritsar och sjöjungfrur, det är inte alla som har det!!

fredag 16 januari 2015

Vilken dag!!

I går när vi kom ner i köket och jag går fram till diskbänken möts jag av en mus som kommer rusande mot mig! Jag kastar mig upp på köksbänken och hänger där i armarna medan jag skriker för fulla muggar. Lillebror slänger sig upp på en pall och Storasyster backar upp trappan.

Jag försöker se mig om över axeln var musen tar vägen, samtidigt som jag skriker -VAR ÄR DEN, VAR ÄR DEN!!! Armmusklerna är inte de bästa och det började bli tungt att hänga där, jag inser också att jag inte kan hoppa upp på bänken utan att sätta i fötterna i golvet och jag ville inte riskera att trampa på en mus så jag hängde tappert kvar ända tills jag fick den gråtandes Lillebror att svara på min fråga, det visade sig att den sprang ut i hallen.

Jag dunsar snabbt ner på golvet, sliter åt mig telefonen och hoppar upp på en pall. Ringer maken och skäller ut honom för att han inte har tagit sitt ansvar som äkta make och fixat musfällor INNAN han åkte bort en vecka till Stockholm. Barnen gråter, jag är arg som ett bi, maken försöker prata till mig som ett litet barn. Lillebror påpekar att musen i alla fall inte sprang in i tvättstugan, nähä, betyder det att den sprang in i vårt förråd med tusen kläder och prylar. Maken tycker att jag ska öppna dörren för då springer den ut, yeah, right! Om den du så gärna ville vara utomhus kunde den ju stannat där från början!

Jag tycker att en kvinna behöver kunna byta däck på sin bil, skruva upp en hylla själv, hantera en borrmaskin men när det gäller MÖSS, då är det endast en MAKES uppgift, det finns ingenting med möss och infångadet av dessa som en kvinna behöver kunna eller ska ta ansvar för!

Efter att ha hotat maken om flytt bröts samtalet, eller som Storasyster undrade, - Lade han på?

Hur som helst, jag var ju tvungen att göra något för att lugna barnen, jag tittade på den rödgråtna sonen och undrade om han ville öppna dörren, det ville han inte. Jag tog mitt vuxna ansvar och sprang snabbt ut i hallen, slet upp dörren och sprang tillbaka till köket igen. Vi satte oss vid frukostbordet, plötsligt hördes ett ljud, troligtvis ett löv som blåste ute. Storasyster tittade på mig och frågade om det var musen som sprang ut. Jag försökte ta mig den mest övertygande min och svarade att ja det måste det ha varit. Sedan gick jag ut i hallen, sparkade på mina skor och skakade min jacka innan jag tog på mig dem. Ropade hej då till barnen och lämnade dem och den lilla musen hemma. Tack och lov för att man får åka till jobbet vissa morgnar!

På eftermiddagen åkte jag till Mölnlycke för att hämta Morrishunden, han hade haft en härlig vecka där i sällskap av bästa vännen K som är sjukskriven. Precis innan jag ska åka startar ovädret, det blev en tur i 60km/h fram och tillbaka. Jag var ganska mör när jag kom hem.

På kvällen dammsög jag av i köket, jag ska minsann ha koll på om det är några muslortar. Har ni tänkt på hur tåludd liknar musskit? Vi verkar ha mycket tåludd i vår familj, jag blir lika rädd varje gång jag ser det, Storsysters tedrickande ger mig också lite hjärtproblem, mitt nästa yrke kan bli musbajsdissikatör!!






onsdag 14 januari 2015

Upp till kamp!!

...jag är så jäkla irriterad på alla dyra köks- och badrumstillverkare så nu är det upp till kamp! Jag har stooora planer och googlar vilt på alla tänkbara termer för att hitta så mycket information som möjligt. Jag ska bygga mig ett kök själv! Ja inte hela köket, men jag ska få vårt kök att se ut som ett Shakerkök. Ja ni märker att jag har googlat, jag hade inte en aning om att platsbyggda kök med innanförliggande luckor kallas Shaker. Jag ska glesa isär skåpen, sätta på lister runt om och på något sätt göra luckor...

...och nej jag vill I N T E höra några negativa kommentarer om att det inte går, jag har precis lyckats få med älskade maken på den här tanken så jag behöver bara glada tillrop från nära och kära.

Till helgen ska jag börja lite smått, jag ska bygga egna besticklådor av trä. Nu har vi trista av plast och jag tänker att det inte kan vara så svårt att fixa själv. Största problemet blir nog att få med sig trälister hem från brädgården, maken är inte hemma så jag har bara lilla Pärlan (läs: Fiat 500) att packa i, jag får väl köra nedcabbat i värsta fall...






fredag 9 januari 2015

En skön lirare....

I går började Storasyster i truppgymnastik, steget från vanlig redskap, som hon har gått innan, är att det nu är på tävlingsnivå med tre träningar i veckan á två timmar. För att komma med i truppen måste man ha blivit rekommenderad från sin tränare och det visade sig att de tyckte att Storasyster var så duktig att hon kunde hoppa över Trupp 3 och hoppa rakt in i Trupp 4.

Det var en väldigt pirrig tjej som vi skjutsade dit, i gruppen ingår tjejer födda från -99 och att få träna med dessa tjejer var STORT för vår lilla loppa. Jag följde med henne dit och var med en stund, de tog så väl hand om henne allihop och när maken sedan kom hem med henne strålade hon som en stjärna.

Hon har otroligt lätt för att ta kontakt med andra och nu under lovet har hon träffat två tjejer som hon har haft lite gympa och dans med men som hon framförallt har lärt känna genom Instagram Det är häftigt att se att sociala medier faktiskt också kan föra personer närmre varandra i den åldern, som förälder oroar man sig ständigt för internet och nätmobbningen som man läser om i tidningarna.

Jag är stolt över min fina tjej, hennes underbara egenskaper, att ständigt se positivt på tillvaron och att hon aldrig ger upp, hennes driv, hennes sköna humor och ständiga pladder. Jag är stolt över att hon kom med i Trupp 4, inte främst för att det visar att hon är duktig på gymnastik, utan för att hon tog mod till sig och gick iväg på den här träningen fast hon var livrädd för att inte vara tillräckligt duktig. Jag är stolt över båda mina barn, men just idag handlar det om den här sköna liraren!!









tisdag 6 januari 2015

Badrumsrenovering...

Idag är jag helt mör i kroppen, slet som ett djur hela dagen med att få ner kaklet från väggarna igår medan maken hade det lugnt och skönt på sitt kontor. Fördelen med att ha den enda duschen i rummet man renoverar är att man VERKLIGEN vill röja upp där innan man hoppar ner i badkaret för att bli ren.

Efter tio timmar i byggdamm med svetten rinnandes utefter ryggen var det oerhört skönt att duscha av sig. Nu har vi städat av därinne så gott det går, satt in byggfläkt och avfuktare så nu börjar väntan på att det ska torka upp innan nästa steg kan påbörjas...











Har man bara blicken fäst åt rätt håll när man går in i badrummet märker man knappt av renoveringen!!

måndag 5 januari 2015

Pengar, pengar, pengar...

Är det inte tröttsamt att allt som är snyggt och med kvalitet ska kosta skjortan?! Vi var förbi Strömsdahls kök igår för att se om de kunde hjälpa oss med luckor till ett nytt diskbänksskåp, ja vi håller ju på att fundera på vårt kök samtidigt som vi gör badrum. Det visade sig att det inte alls var så käckt som i deras reklam. Visst kunde de göra två nya luckor till oss om vi bytte ALLA andra luckor också, annars störde det deras prokuktion. Det kändes som hur vi än ville göra så störde det deras produktion.

Hur som helst hittade vi även en otroligt snygg badrumskommod i deras utställning. Ni vet när känslan kommer "Det är den jag ska ha!!". Jag frågade vad en sådan låg på i pris, det visste försäljaren inte riktigt vilket jag tycker är helt otroligt. Varför har de inte pris på sina utställningsprojekt, det måste ju vara det enklaste i världen att ta reda på. Och ganska så intressant för kunderna att kunna få ett hum om prisnivåerna. Jag frågade i alla fall om hon kunde på ett ungefär uppskatta priset och då sa hon att runt 70 000kr låg den på!!

Fattar ni!! S J U T T I O T U S E N K R O N O R ! ! Det är ju inte rimligt!! Det gör mig på dåligt humör, jag vill också ha det snyggt! Jag vill ha precis den! Nu sitter jag på Ikeas hemsida och försöker få ihop något med deras köksritarprogram. Sedan funderar jag på hur man gör för att få den att se platsbyggd ut och önskar av hela mitt hjärta att jag hade varit finsnickare!!

Kolla in min dröm! Lägg också märke till hålen där man hänger handdukarna, hur snyggt var inte det!!







(Bilderna kommer från deras hemsida)

söndag 4 januari 2015

Nytt år, nya projekt...

Igår tog vi tag i badrummet, det var illa. Blött, blött, blött, långt utanför duschens hörne. Hade vi kunnat ana det hade vi gjort det här för några år sedan. Men det är inte så mycket att deppa för, det måste göras helt enkelt. Vi tog upp halva golvet igår och körde en vända till tippen med allt skräp. Det är väldigt skönt när man gör det lite organiserat, alla plattor och skräp lades direkt i stora plastlådor och Ikeakassar som sedan ställdes i bilen, när den var full åkte vi och tömde. Det känns som man slipper göra jobbet två gånger då. Jag tror Arga snickaren skulle varit stolt över oss, ordning och reda och vi jobbade som ett par!!

Nu gäller det att verkligen fundera ut hur vi ska ha det, att brainstorma lite.

Ännu svårare är att duscha! Vi har kvar badkaret än så länge men man hoppar inte ner där hur enkelt som helst. Det blir nog lite tufft en tid framöver...








fredag 2 januari 2015

Happy New Year 2014!!

Ja jag vet att jag är några dagar sen men här kommer årets dukning, kanske kan det inspirera någon till det här årets fest.

God fortsättning alla vänner, idag ska jag faktiskt trotsa blåsten utanför fönstret och åka till jobbet några timmar. Tack och lov börjar jag sent, vi har lite annan dygnsrytm här på Granbacken just nu...

Baren öppnade efter midnatt..


Jag hittade vår gamla anslagstavla...

...på Panduro finns pennor att skriva med istället för kritor

Varje år åker jag till Myrornas och fyndar, ram 15 kronor...

Älskar mitt kakfat, här på ligger det alltid tilltugg till fördrinken...

....men eftersom vi var lite sena med den får ni tänka er faten fyllda 

I år köpte vi jättetomtebloss, alla fick ta en med sig ut  vid tolvslaget

Vuxenbordet...

Rean är toppen efter jul, bollar från Mio, halva priset!

Ännu ett fynd från Myrornas, skål 25 kronor, vit från början med
ett rosa tuschstreck, jag slipade av hela skålen

Jag har alltid problem med blomsterarrangemang. Fick tips när jag
tittade på Leilas jul, hon tog Hortensia som fyller ut bra. Själv hittade
jag den fina kålen som syns på bilden, i grönsaksdisken på Ica. Visst har den fin form!!

I år blev det lite mer vintage-dukning, spets och klockor som tema

klockorna är utskrivna på vanlig skrivare

små kapsyler fick blir dekorationer


Barnbordet var Storasyster chef för, givetvis tog hon hjälp av Lillebror som
fick agera assistent

Förra årets barnservettringar blev årets centerpiece. Det gäller att återbruka!!