söndag 9 december 2012

Min lilla gran vad du är fin....

I år har vi skippat allt vad traditioner heter när det gäller gran. I går var vi på Storasysters dansuppvisning på Folkan i Borås och när ändå släkten var samlad passade vi på att bjuda in till den årliga grötkvällen. Vanligtvis brukar den ligga lite närmre jul och då brukar det ju passa bra att göra lite julfint hemma. I år blev det då lite tidigare, men då kände jag att vi kan ju lika gärna köra på, vi gör lite julfint med gran och allt, den brukar ju ändå åka ut strax efter jul, i år kan vi ju njuta av den innan julen istället.

Det visade sig att Blomsterlandet är väldigt billiga på granar, de sålde kungsgranar för mindre än vad vi brukar köpa vanlig gran för på Sjöbotorg. Barnen och jag åkte dit, jag valde ut den största jag kunde hitta. Kungsgranar är VÄLDIGT tunga!! Jag fick släpa granen efter mig genom hela affären och parkeringen. Lillebror fick bära den nya julgransfoten, sist vi hade kungsgranar fick vi binda upp den i två fönster för att den skulle stå i den lilla julgransfoten, det ville jag inte göra om i år.

Väl vid bilen kom problemet med att få in den, ärligt talat, det var bättre förr när det fanns lite gentlemän här i världen! Efter att jag både puttat, dragit, lyft i alla olika ändar, bett barnen att göra lika så lyckades vi tillslut få in granåbäket i bilen. Efter ännu mer kämpande lyckades jag se till att båda barnen hade en plats i bilen också. Man kan säga att bilen var full med barn, hund, barr och stoooora snöhögar från parkeringen, men hem kom vi.

Jag brukar alltid skala av granen nertill och sätta foten i en zinkbalja så det blir som en stor kruka till den. Givetvis gick ju inte den nya foten i zinkbaljan. Med en diameter på 38cm och en höjd på ca15cm visade det sig vara en omöjlighet att i Borås hitta något lämpligt att ställa den i.

Blev väldigt irriterad över detta och bestämde mig för att sy ett litet överdrag till foten, som en påse. Sagt och gjort, jag tog bitarna som blev över när jag kortade julgardinerna, sydde i hop dessa, gjorde en kanal nertill som jag tog resårtråd igenom, denna skulle då hamna under foten, gjorde en till kanal upptill och drog ett grovt snöre genom som jag sedan skulle dra åt lite snyggt runt stammen.

Efter mycket trixande var jag tillslut färdig, då inser jag att snöret är ju kortare än 38 cm och jag kan därmed inte få igenom foten genom att dra tygpåsen underifrån. Lade mig och surade en stund på soffan. Tillslut kände jag att det finns ju bara en lösning på problemet, att lossa granen ur foten och lyfta upp den för att sedan ovanifrån dra på påsen. Maken ställde upp utan klagomål, ja han vågade nog inte annat med den surkärring till fru han hade då. Jag trär på påsen och vi fäster granen igen. Bara att dra över resårbandet nu då, eller inte. Resårbandet var inte heller 38cm i utsträckt läge. Då kunde jag inte annat än att skratta åt eländet. Det hela slutade med att jag fick dra ur resåren och dra ner påsen över foten. Vad jag inte hade tänkt på när jag sydde påsen var att det stack ut tre jätteskruvar. Man kan väl säga att hela projektet blev sådär.

Efter lite research på nätet har jag i alla fall hittat den perfekta korgen på Granit, tur att vi ska till Malmö nästa helg. Under tiden får den "snygga" påsen hänga kvar.
2 kommentarer:

  1. Du är rolig du. Hihi. Vilken tur att jag gillar min julgransfot för jag hade nog inte fixat att få till nåt överdrag;) kram

    SvaraRadera
  2. Du är underbar syster! Även jag är nöjd med min fot om den hade varit här i Sverige och inte i en container på en glömd parkering i Indien...

    Blir det inte lite krångligt att vattna den med den där påsen?... :)
    Kram Åsa

    SvaraRadera