lördag 26 januari 2013

Skitfredag...

Vaknade i fredags och visste ju att pannan inte var igång, kunde däremot inte föreställa mig hur kallt det blir över natten i ett hus. Jo det är klart att minus 20 grader utomhus gör sitt till också givetvis. Ovanvåningen var helt okej men när jag kom ner var det verkligen ISKALLT!! Där nere låg stackars mamma och huttrade i gästsängen, hon var stand-in för maken som är i Tyskland. Hon skulle få iväg barnen till bussen och gå ut med Morris eftersom jag öppnade tidigt på jobbet.

Ett litet måndagstips från i fredags är i alla fall att om man vill komma iväg till jobbet lite lätt, utan ångest, så stäng av värmen i huset. Det gör att man vill åka flera minuter innan man behöver!!

Klockan sju ringer jag värmekillen och frågade om han varit hos oss i torsdags, jo det hade han men allt såg bra ut så han kunde inte göra något. Han ville att jag skulle starta om systemet igen och kolla med jämna mellanrum hur lång tid det tog innan det började larma igen. Jag berättade att mamma är hemma nu men att hon ville fly kylan så fort barnen satt på bussen men att så länge hon var kvar skulle hon ha koll. Han lovade att skicka en annan kille för att se om han kunde upptäcka vad felet var.

Efter min arbetsdag åker jag hem, kylan slår emot mig och jag tittar in på värmepannan som står och blinkar rött. Ringer då den andra killen för att höra om han varit här. Jodå, han har tittat på eländet utan att kunna hitta felet men nu slagit om den den till elpatron istället. Värmen är på väg tillbaka men eftersom huset var helt urblåst på värme så kommer det ta tid.

Jag skulle iväg och träna och vill då inte elda i kakelugnen när barnen är hemma själva. Storasyster har med sig en kompis hem och jag funderar i vilken ordning jag ska få ihop min dag. Jag kommer fram till att det bästa är om jag kan handla mat till kvällen redan innan träningen börjar klockan tre. Då är jag hemma tjugo över fyra och kan redan då börja elda.

Då var det bara att fixa lite mellanmål till barnen innan jag stack iväg. Macka och mjölk får det bli, tänker jag och öppnar brödlådan. Två torra mackor ligger där. Skit också, kollar frysen, tomt. Okej tänker jag, det får bli onyttig mellis, bullar! Öppnar frysen igen, tomt på bullar. Börjar bli väldigt stressad så jag slänger ihop en pannkakssmet samtidigt som jag inser att handlingen får ske efter träningen.

Mjölet klumpar sig så den första pannkakan ser ut som den fått mässling, den åker ut i vasken. Sliter fram durkslaget och får sila hela skiten innan jag kan börja steka igen. För att barnen ska ha lite värme i köket sätter jag på ugnen med luckan öppen. Lyckas få till en andra pannkaka når plötsligt det smäller till och ugnen går ner på lågvarv, proppen har gått. Medan jag undersöker ugnen bränner jag en pannkaka, ut med den. I med smet till nästa, samtidigt som jag går ut i proppakåpet och tror att jag slår PÅ huvudströmbrytaren när jag snabbt inser att jag slår AV den. F A N rent ut sagt, det gjorde att värmepannan startade om och nu inte larmade längre. betydde det att den nu inte var i elläge längre och att den kanske skulle fungera någon timme innan den återigen lägger av. Tittar på spisen men den verkar funka, fortsätter med pannkakorna tills jag ser att det bara blir som en halvgjord degig pannkaka.
Spisen funkar alltså också bara på halvfart.

Ringer maken i Tyskland och skäller på honom. Klockan går och jag är superstressad, trött och arg. Gråtandes tittar jag förtvivlat på högen av pannkakor som nu är tre stycken, högen i vasken växer däremot stadigt.
Maken försöker lugna mig och förklara att jag måste ut till proppskåpet utomhus och byta säkring där.

Efter att jag har gjort det är jag tillbaka vid spisen och pannkakorna, jag får ringt värmekillen igen som då inser problemet, vi har 16A säkringar och nu när den går på elpatron klarar den inte både spis och ugn. Han försäkrar också att pannan fortfarande går på el men eftersom den nu varit avstängd kommer det dröja ytterligare en halvtimme innan den börjar ge värme.

Tre pannkakor var får dom stackars barnen, jag slänger fram burken med pepparkakor också, här ät så mycket ni vill!! Förklarar situationen för Storasyster, att jag har träning, ska handla, att allt strulat med pannkakorna och att de måste ut med Morris. I vanliga fall gnäller de alltid när de ska rasta honom men igår svarar gullungen -Inga problem mamsen, vi fixar det här!!

Då gick min puls ner till normal och det kändes bra att sticka iväg. Senare när jag kom hem plockade jag in massa ved och vi åt fredagsmys framför tv:n invirade i filtar och med duntäcke över det. Frampå kvällen fick vi upp värmen till riktig normal och allt kändes bra tills jag skulle lägga mig. Upptäcker då att tvättmaskinen ser konstig ut. På med kläder, fram med ficklampa och ut till proppskåpet igen. Jodå ytterligare en säkring har gått, detta utan att en enda maskin varit igång. Byter den och sätter i den sista vi har i paketet, samtidigt som jag börjar fundera över badtunnan. Den går igång automatiskt var fjärde timma för rengöring, är det så att den slår ut säkringen då??

Skit, skit, skit, känns det. Jag orkar inte gå ur sängen för jag vill inte veta vad som står och blinkar där nere. Imorgon ska Storasyster ha släktkalas, 19 personer kommer och jag har inte bakat en enda kaka, det känns ju hoppfyllt med tanke på att säkringarna ryker utan att jag sätter på ugnen...

...ICA, here I come!!

3 kommentarer:

 1. OJ det var mycke på en gång,prova vedspisen den går på på ved,hör av dig om du vill ha hjälp.
  kram svärmor

  SvaraRadera
 2. Oj då..... Jag blir stressad av att bara läsa.....
  Hoppas att allt löste sig till slut! Vi har haft både barnkalas och släktkalas idag, så nu ligger vi i soffan och jäser....
  Kram

  SvaraRadera
 3. Har själv haft en skitvecka då jag kommit ihop mig med chefen och bråkat med gubben. Det kan bara bli bättre. Hejja alla morsor!

  SvaraRadera