lördag 14 april 2012

Agra och Taj Mahal

Efter den lite dystra kvällen i Delhi startade vi morgonen med lite frukost i den sunkiga hotellrestaurangen. Plötsligt säger Lillebror att han mår illa, maken och han sprang till toaletten där den lilla frukost han hunnit få i sig kom upp. Tjoho, fem timmars bilresa framför oss med ett barn som är magsjukt, inte kul!! Den enda trösten var att jag hade snott med mig flygplanets spypåse så han skulle i alla fall ha något rejält att spy i!

Tack och lov blev det faktiskt inte några fler spyr, antagligen var det brist på sömn, för få toalettbesök och för mycket sol och värme.

Barnen har varit helt fantastiska, de har suttit lugnt i bilen trots flera timmars bilresor på ibland ganska sumpiga vägar. De har varit intresserade av allt vi har tittat på och kämpat på bra utan gnäll i den 37-gradiga värmen.

Väl i Agra kom vi så fram till Taj Mahal, detta jättemausoleum i vit marmor. Det var så fantastiskt vackert att man fick gåshud på hela armarna. Den här dagen hade vi en ny guide. Han frågade Storasyster vilket som var högst, Taj Mahal eller Qutb Minar ( en väldigt hög minaret vi tittade på i Delhi). Vi översatte för henne, hon svarade snabbt att Taj var högst. Varför tror du det, undrade då guiden. Hon svarade med en självklar röst att det berodde på att Qutb var 72m högt och Taj Mahal är 82m. Gissa om guiden blev imponerad, hakan åkte ner till knäna. Lite på oss också för visade faktiskt ingen aning om att hon lyssnade så bra när vi berättade fakta.

Jag skulle kunna skriva en uppsats om hur vackert Taj Mahal är, jag har aldrig sett något liknande, vilket hantverk!! Stora marmorblock som de skurit ut vackra blommor ur, alla färger i blommönstren är ädelstenar som de har skurit ur marmoren och sedan limmat fast. Man förstår verkligen att detta
är listat som ett av världens underverk!

Förutom Taj Mahal hann vi även med Agra fort den här dagen. Torsdagen var det åter dags att sätta sig i bilen för att åka tillbaka till Delhi och senare på kvällen Bangalore. Den dagen hann vi besöka ytterligare två mausoleum och ett hinduiskt tempel innan vi släpptes av på flygplatsen. Man kan säga att det var tre fullspäckade dagar, en otrolig upplevelse för livet!!


Först ett foto på ett femtusen år gammalt vattenledningssystem



Platsen där Gandhi blev mördad




Qutb Minar



Man kan tro att det är ett slott men det är bara ingången till Taj Mahal!














Titta på den stjärnformade stolpen, en synvilla, går man nära ser man att den har tre platta sidor









Sikandra i Agra








Humayun i Delhi




2 kommentarer:

  1. Så vackert! Vi har sparat Taj Mahal. Visst är det konstigt att vi inte fick till en resa dit under nästan 3 år i Indien. Man kan säga att Alfie kom emellan....
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni måste verkligen ta er tid och åka dit någongång!! Så otroligt vackert!! Kram

      Radera