Det här är fredag för mig:
Att komma hem och hänga upp jobbnycklarna på nyckelskåpet, en härlig känsla av att ha hela helgen framför sig utan jobb och massa tider att passa!
Ikväll blir det fisksoppa på Granbacken, det här receptet är helt supergott och väldigt enkelt att göra. Dessutom älskar man den även om man egentligen inte gillar vare sig saffran eller fänkål så bli inte avskräckta av receptet, testa den!!
Fisksoppa från Paradiset
4-5 personer
800g gösfilé eller torskfilé eller 600g laxfilé utan skinn (går att blanda fisksorter)
300g räkor (oskalad vikt)
2 medelstora gula hackade lökar
3skivade vitlöksklyftor
1 stor morot i slantar
5 medelstora råa potatisar i små kuber
5 tomater i stora bitar
2 msk olivolja
½ kuvert saffran
1-2 tsk hela fänkålsfrön
2 tsk torkad timjan
1 krm cayennepeppar (kan uteslutas)
1 tsk hackad färsk rosmarin
1 1/2- 2 tsk salt(helst flingsalt)
vit eller svartpeppar
1,2 liter vatten
ca 2 dl torrt vin
2 fiskbuljong tärningar
3dl mellangrädde eller 2 dl vispgrädde
bladpersilja, späd timjan
Förbered gärna grönsakerna i förväg. Tomaterna behöver inte skalas men ta bort fästet och dela i stora bitar
Fräs lök och vitlök varsamt i olja i en stor kastrull eller gryta. Smaksätt med saffran, cayennepeppar, fänkålsfrön, torkad timjan och färsk rosmarin, rör om. Lägg ner morot, potatis och tomater. Späd med vatten och vin, lägg i buljongen och låt koka 10-15min. (Hit kan man förbereda dagen innan)
Skär sedan den helt benfria fisken i bitar, ca 3 cm. Skala räkorna.
Koka sedan upp soppan igen, nu med grädden. Krydda med salt och peppar. Lägg i fiskbitarna och sjud dem i 3-4 min. Lägg varsamt i räkorna (de ska inte koka) och smaka av soppan. Toppa den med lite hackad bladpersilja och generöst med timjan. Servera med bröd.
Smaklig måltid!
Att komma hem och hänga upp jobbnycklarna på nyckelskåpet, en härlig känsla av att ha hela helgen framför sig utan jobb och massa tider att passa!
Ikväll blir det fisksoppa på Granbacken, det här receptet är helt supergott och väldigt enkelt att göra. Dessutom älskar man den även om man egentligen inte gillar vare sig saffran eller fänkål så bli inte avskräckta av receptet, testa den!!
Fisksoppa från Paradiset
4-5 personer
800g gösfilé eller torskfilé eller 600g laxfilé utan skinn (går att blanda fisksorter)
300g räkor (oskalad vikt)
2 medelstora gula hackade lökar
3skivade vitlöksklyftor
1 stor morot i slantar
5 medelstora råa potatisar i små kuber
5 tomater i stora bitar
2 msk olivolja
½ kuvert saffran
1-2 tsk hela fänkålsfrön
2 tsk torkad timjan
1 krm cayennepeppar (kan uteslutas)
1 tsk hackad färsk rosmarin
1 1/2- 2 tsk salt(helst flingsalt)
vit eller svartpeppar
1,2 liter vatten
ca 2 dl torrt vin
2 fiskbuljong tärningar
3dl mellangrädde eller 2 dl vispgrädde
bladpersilja, späd timjan
Förbered gärna grönsakerna i förväg. Tomaterna behöver inte skalas men ta bort fästet och dela i stora bitar
Fräs lök och vitlök varsamt i olja i en stor kastrull eller gryta. Smaksätt med saffran, cayennepeppar, fänkålsfrön, torkad timjan och färsk rosmarin, rör om. Lägg ner morot, potatis och tomater. Späd med vatten och vin, lägg i buljongen och låt koka 10-15min. (Hit kan man förbereda dagen innan)
Skär sedan den helt benfria fisken i bitar, ca 3 cm. Skala räkorna.
Koka sedan upp soppan igen, nu med grädden. Krydda med salt och peppar. Lägg i fiskbitarna och sjud dem i 3-4 min. Lägg varsamt i räkorna (de ska inte koka) och smaka av soppan. Toppa den med lite hackad bladpersilja och generöst med timjan. Servera med bröd.
Smaklig måltid!
Foto och recept kommer från Anna & Fanny Bergendahls kokbok Under valnötsträdet. |
Tack för tipset- låter så gott så vi övervägde att hoppa över pizzan som är på G och ta oss till Granbacken! Vad sägs om gemensamt fredagsmys snart?
SvaraRaderaKram Kristina
Ps: fint nyckelskåp nycklarna hänger på...:)
åhh det vore jättemysigt om ni ville komma! Ha ha jag tänkte först skrivit om skåpet men fick inte in det på ett bra sätt, men visst är det snyggt!! Vårat gamla, lilla skåp fick flytta till stugan så fick ert sitta här hemma i stället!! :)
SvaraRadera